Ten przepis jest zainspirowany burgerem dostępnym w popularnym wegańskim lokalu - Krowarzywa.
Nie wiem, czego oni tam dodają, ale to jest mój pomysł na burgera z dodatkiem kalafiora i kaszy jaglanej :)
Są naprawdę proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Szczerze polecam :)
Burgery jaglano-kalofiorowe
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- średni kalafior
- sól, koperek i pieprz ziołowy do smaku
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie kotlety. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut - muszą się zrumienić. Po wyjęciu z pieca odczekujemy kilka minut, ponieważ inaczej nam się popsują - jak trochę przestygną łatwo odejdą od papieru.
Podajemy jako kotlety z ziemniakami i surówką, lub, tak jak ja, jako burgery - z chlebem żytnim, sałatą, ogórkiem małosolnym, pomidorem, ketchupem i co tam jeszcze sobie zamarzycie :)
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńproste, a jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń