Jeżeli dziwi Was, że dałam tak mało ryżu, to od razu uprzedzam pytania - ma tam być dla smaku, a nie jako główny składnik. Jeżeli chcecie podawać te cukinie jako samodzielne danie, bez ziemniaków, to możecie dorzucić więcej ryżu, żeby było bardziej sycące.
Faszerowane cukinie
Składniki na farsz starczą na kilka cukinii - zależy jaki będą miały rozmiar. Wydaje mi się, że starczą na 6-8 całych cukinii.
Składniki:
- 500g mielonego mięsa wołowego (chudego)
- 500g pieczarek, obranych, bez nóżek
- cebula
- 500ml passaty pomidorowej
- torebka ryżu parboiled (100g) (lub dwie, jeśli danie chcemy podać bez dodatków)
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka do smaku
- oliwa do smażenia
- 6-8 cukinii
- kilka plasterków sera żółtego (opcjonalnie)
Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i dorzucamy do farszu. Mieszamy dokładnie.
Cukinie kroimy na połówki, a następnie na ćwiartki. Wydrążamy je w środku, po każdej stronie zostawiając wyższy brzeg, żeby farsz nie wypływał.
Nadziewamy cukinie i układamy na blasze/brytfance z wyższym brzegiem. Wlewamy wodę, do połowy wysokości cukinii i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Następnie na każdej cukinii układamy cienki plasterek sera i pieczemy jeszcze 5 minut.
Podajemy z młodymi ziemniakami lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)