Nie powinnam jeść, piec ani upubliczniać takich rzeczy ze względu na moją walkę o lepszą figurę, ale nie można być samolubem. W moim otoczeniu jest trójka miłośników ciast i nie mogę ich takiej przyjemności pozbawiać :) Tym deserem podbijecie niejedno serce, więc polecam go jak najprędzej wypróbować!
Ciasto z masą kokosową
Potrzebne są:
Na ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę i stale ubijając dodajemy cukier i żółtka. Przesiewamy razem suche składniki i dodajemy powoli do mokrych, delikatnie mieszając.
Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach.
Na masę kokosową:
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 250g wiórków kokosowych
- 200g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
2,5 szklanki mleka zagotowujemy. Dodajemy kokosa i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, mieszając czasem żeby uniknąć spalenizny. Następnie dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Budyń łączymy z pozostałą nam połową szklanki mleka i dodajemy do masy. Gotujemy przez chwilę i odstawiamy aż ostygnie.
Na polewę:
- tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
- łyżka masła
- odrobina śmietany
Masło i czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę w takiej ilości, żeby polewa stała się gładka, ale nie rzadka!
Z biszkopta robimy dwa blaty. Przekładamy je połową chłodnej masy kokosowej, a połowę wykładamy na wierzch. Polewamy przestudzoną polewą czekoladową i chowamy do lodówki czy w inne chłodne miejsce na noc, żeby masa stężała i składniki się przegryzły.
Smacznego!
love story z happy endem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
oj z bardzo happy endem :)
Usuńbardzo fajne, a jak ma moc podbijania serc, to koniecznie zapisuję :)
OdpowiedzUsuńma i to jaką! Pozdrawiam :)
Usuń