środa, 9 stycznia 2013

Sernik grzechu warty

W sumie to kompilacja dwóch przepisów na nasze ulubione ciasta. Spód bowiem zaczerpnięty jest z "Orzechowca" a masa serowa z Sernika Wiedeńskiego.
Wyszedł fantastyczny i tylko fakt, że dbam o linię powstrzymuje mnie od zajadania się nim do nieprzytomności...
Jeśli tylko lubicie sernik, kruche ciasto i bezę to na pewno go pokochacie!

Sernik z bezą



Potrzebujemy:

  • ciasta z tego przepisu (spodu tylko oczywiście :P)
  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 4 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 dag masła
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tych 2 białek co nam zostały po dodaniu żółtek do ciasta na spód
  • 1/3 szklanki cukru do bezy
Na podpieczone na złoty kolor ciasto wykładamy masę serową: jak się ją robi zobaczycie tu. Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier i wykładamy na wierzch.
Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut (aż beza będzie ładnie wyglądać)


Przepis dodaję do akcji:


3 komentarze:

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)