piątek, 11 stycznia 2013

Risotto palce lizać

Nie przepadam za daniami "jednogarnkowymi" oprócz spaghetti bolognese, więc fanką risotto nigdy nie byłam. Jednak to konkretne wyszło fenomenalnie i w końcu przekonałam się do tego dania :)
Jednym składnikiem, który można by uznać za wymyślny to ryż do risotto, ale teraz już można go dostać w każdym większym sklepie :) Reszta składników to najprostsze co może być, a gdy mamy własny bulion zamiast kostkowego to nie można nic pod względem zdrowotności temu daniu zarzucić!

Risotto z indykiem, brokułami i grzybami


Potrzebujemy:

  • ryż do risotto ( u mnie na 3 porcje ok szklanki)
  • ok 200g polędwiczki z indyka
  • garść mrożonych brokułów (w zasadzie ile kto lubi)
  • kilku mrożonych grzybów (u mnie maślaki)
  • bulionu - myślę, że zeszło ok 750 ml, ale lepiej mieć zapas
  • masła
  • parmezanu
Indyka drobno kroimy, obsmażamy i niech czeka na swoją kolej.
Ryż wysypujemy na spód wybranego przez nas garnka. Podlewamy chlustem bulionu i mieszamy. Powtarzamy te czynności, aż będzie mniej więcej do połowy zrobiony. Wiem, że ciężko to określić, ale na oko - po jakichś 15 minutach  . Wtedy dodajemy resztę składników i mieszamy w razie konieczności podlewając jeszcze bulionem  aż ryż będzie al dente, a grzyby i brokuły gorące i miękkie. Na koniec dodajemy kawałek masła (ok łyżki) i ścieramy ok garść parmezanu. Podajemy gorące z białym winem i sałatką. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)