Jednym składnikiem, który można by uznać za wymyślny to ryż do risotto, ale teraz już można go dostać w każdym większym sklepie :) Reszta składników to najprostsze co może być, a gdy mamy własny bulion zamiast kostkowego to nie można nic pod względem zdrowotności temu daniu zarzucić!
Risotto z indykiem, brokułami i grzybami
Potrzebujemy:
- ryż do risotto ( u mnie na 3 porcje ok szklanki)
- ok 200g polędwiczki z indyka
- garść mrożonych brokułów (w zasadzie ile kto lubi)
- kilku mrożonych grzybów (u mnie maślaki)
- bulionu - myślę, że zeszło ok 750 ml, ale lepiej mieć zapas
- masła
- parmezanu
Ryż wysypujemy na spód wybranego przez nas garnka. Podlewamy chlustem bulionu i mieszamy. Powtarzamy te czynności, aż będzie mniej więcej do połowy zrobiony. Wiem, że ciężko to określić, ale na oko - po jakichś 15 minutach . Wtedy dodajemy resztę składników i mieszamy w razie konieczności podlewając jeszcze bulionem aż ryż będzie al dente, a grzyby i brokuły gorące i miękkie. Na koniec dodajemy kawałek masła (ok łyżki) i ścieramy ok garść parmezanu. Podajemy gorące z białym winem i sałatką. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)