środa, 10 lipca 2013

Faszerowany bakłażan

Dawno temu, chyba za czasów podstawówki lub wczesnego gimnazjum pojechałam z rodzicami do małej miejscowości o nazwie Morsko. Wbrew pozorom zdecydowanie nie leży nad morzem, ale ma swój urok i ciekawe trasy rowerowe,  które były powodem naszego wyjazdu.
Wybraliśmy się w trakcie tamtych wakacji do przydrożnej restauracji greckiej, w której jedzenie było przepyszne i do tej pory trudno mi je wymazać z pamięci. Tam też po raz pierwszy jedliśmy faszerowanego bakłażana, który w karcie figurował jako Papucaki i pokochaliśmy to danie na zawsze.
Z okazji moich niedawnych urodzin postanowiliśmy przygotować je po raz kolejny z lekkimi zmianami :)

Papucaki


Składniki:

  • pól dużego bakłażana na osobę (lub cały malutki)
  • mielone mięso
  • pieczarki
  • kilka świeżychpomidorów
  • cebula
  • czosnek
  • ser żółty
  • sól, pieprz
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół. Wycinamy środek, zostawiając niezbyt grubą warstwę miąższu. Pestki wyrzucamy. Nacinamy miąższ i blanszujemy bakłażany przez parę minut we wrzątku, lub nieco dłużej na parze.
Obsmażamy pokrojony czosnek i dodajemy na patelnię mięso. Smażymy do zrumienienia. Na drugiej patelni szkliwmy posiekaną cebulę i dodajemy pieczarki. Łączymy zawartość obu patelni i doprawiamy do smaku.
Z pomidorów zdejmujemy skórę i wycinamy ogonki, kroimy w kostkę i dodajemy do składników farszu. Dusimy aż się rozpadną, doprawiamy.

Nakładamy farsz do bakłażanów, posypujemy serem i zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. robię bardzo podobnie:)już tydzień się zbieram do nich, ale ciągle odkładam, bo a to co inne zrobię, albo brak czasu na gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) no wiadomo, nam też ciężko byłoby się do nich zebrać gdyby nie było okazji, bo raczej nie jest to szybkie danie :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)