poniedziałek, 15 lipca 2013

Najprostsze łatki z kurczaka

Czasami człowiek ma ochotę na klasyczny obiad, a jednocześnie nie chce lepić kotletów mielonych czy innych klopsów. Kotlety z kurczaka lub schabowe jakoś też ostatnio mi nie w smak - trochę się przejadły.
Stąd też pomysł na jedno z moich ulubionych dań - proste "łatki" z kurczaka pieczone z ulubionymi przyprawami.

Kurze łatki


Składniki:

  • po sporej łatce dla każdego
  • oliwa + ulubione przyprawy, sól, pieprz
Z oliwy i przypraw robimy marynatę. Zalewamy nią kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Żeby skórka była chrupiąca warto na początku przez 10 minut piec mięso w 220 stopniach bez przykrycia. Następnie przykrywamy mięso i zmniejszamy temperaturę na kolejne pół godziny.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)