Co tam, że upał. Miałam ochotę na naleśniki z mięsem i sosem pomidorowym, tak dużą, że nic nie mogło mnie powstrzymać :) Dlatego nie narzekam na stanie przy patelni i nad parującym garem nadzienia, ponieważ ich smak ukoił moją potrzebę na to danie.
Naleśniki z sosem mięsnym
Składniki:
Na naleśniki:
- 2 jajka
- 11 czubatych łyżek mąki
- mleko
- chlust oleju/oliwy
- woda gazowana
Mieszamy dokładnie jajka i mąkę, powoli dolewając mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dolewamy odrobinę wody gazowanej i chlust oleju. Smażymy na suchej patelni.
Na sos:
- pół kilograma mielonego mięsa z indyka
- puszka fasoli
- pół puszki kukurydzy (zamiast osobno fasoli i kukurydzy można jak ja dodać miks obydwu w sosie pomidorowym)
- sos pomidorowy
- cebula
- sól
- bazylia
- olej/oliwa
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dorzucamy mięso i dokładnie smażymy. Gdy jest usmażone dodajemy resztę składników, doprawiamy do smaku i dusimy ok 15 minut żeby się przegryzło.
Nakładamy nadzienie do naleśników i zajadamy. Ja podałam moje ze śmietaną, ale może to być wasz ulubiony sos, albo zupełnie zrezygnujcie z tego rodzaju dodatku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)