Składniki narzuciła mi zawartość szafki i lodówki. Miałam akurat resztkę oliwek i suszonych pomidorów w oleju, oraz puszkę zielonej soczewicy. Okazało się, że przypadkiem wstrzeliłam się w smak idealny!
Oliwek nie jest za dużo, ale są wyczuwalne. Podobnie z suszonymi pomidorami. Każdy składnik dał coś od siebie, jednocześnie nie przytłaczając reszty.
Polecam wszystkim, nie tylko jako dodatek do chleba, ale także jako dip do świeżych warzyw. :)
Pasta z zielonej soczewicy
Składniki:
- puszka zielonej soczewicy
- 6 zielonych oliwek
- 4 suszone pomidory w oleju
- 2 ząbki marynowanego czosnku (był w słoiczku z suszonymi pomidorami)
- jedna papryczka chilli (opcjonalnie) - bez pestek
- szczypta soli i słodkiej papryki mielonej, do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do miski - papryczkę chilli wcześniej kroimy w grubą kostkę, żeby nie stawiała oporu. Miksujemy całość na gładką pastę.
Podałam ją posypaną siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Prosto i smacznie :) ja robie z soczewicy i pieczarek :)
OdpowiedzUsuńChyba nie robiłam takiej pasty :)
OdpowiedzUsuń