Ta owsianka to super sprawa. Każdego dnia można zrobić ją inaczej, więc nieprędko grozi nam nuda. Ja na przykład właśnie jem wersję z brzoskwinią i orzechami nerkowca, z dodatkiem mleka sojowego waniliowego, zamiast zwykłego i kefiru zamiast jogurtu. Jem i nie wierzę jakie to dobre.
Wersja, na którą teraz podam przepis jest najbardziej "uniwersalna", ponieważ możemy się nią objadać cały rok. Czekolada i dżem na szczęście nie są sezonowe ;) Jak Wam się znudzi to kombinujcie, kombinujcie, kombinujcie. Ja już nie mogę doczekać się kolejnego takiego śniadania :)
Pieczona owsianka z dżemem i gorzką czekoladą
Składniki na dwie porcje:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- dwie łyżki miodu (u mnie gryczany - najlepszy)
- dwie duże kostki gorzkiej czekolady, lub trzy mniejsze
- dwie łyżki ulubionego dżemu
- jajko
Przygotowujemy dwa naczynia do zapiekania, lub jedno większe, jeśli nie macie takich małych. Wykładamy pół owsianki, na to dżem i znów owsianka. Chodzi o to, żeby dżem był schowany w środku, jako pyszna niespodzianka.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Tak sie sklada,ze tez nie lubie tradycyjnej owsianki. Ta wersja jest SUPER! Moge szczerze polecic,bo ja przetostowalam:-). Przepis mam zapisany,bo przyda mi sie na chlodniejsze poranki;-). Pozdrawiam;-).
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję za ten komentarz :)
Usuń