To świetny pomysł, zwłaszcza teraz, gdy sezon warzywny w pełni!
Chowder
Składniki:
- kolba kukurydzy
- mały kalafior
- cebula
- 5 suszonych pomidorów w oleju i trochę oleju ze słoiczka
- pęczek szczypiorku
- litr mleka (u mnie owsiane)
- litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- szczypta papryki mielonej i chilli
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pomidorów. Ziarenka kukurydzy oddzielamy od kolby przy pomocy noża, kolbę wyrzucamy. Kalafior dzielimy na małe różyczki.
Do cebuli dorzucamy przyprawy, smażymy przez chwilę, po czym dorzucamy ziarna kukurydzy, kalafiora i posiekane suszone pomidory. Smażymy całość 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie zalewamy wszystko mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu aż kalafior będzie miękki - jakieś 15 minut. Następnie dodajemy 2/3 posiekanego szczypiorku i bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypany resztą szczypiorku.
Smacznego!
Też lubię latem warzywne zupy, nie potrzeba wtedy nic więcej na obiad. U Ciebie świetna propozycja.
OdpowiedzUsuńŚwietny ten chowder :)
OdpowiedzUsuń