Czy tortilla, czy frittata, oba te dania to świetny sposób na szybkie danie z resztek. Oczywiście nie twierdzę, że nie można celowo przygotować do niego składników, bo wtedy po prostu robi się je trochę dłużej, ale smakowo nadal są fantastyczne.
Oprócz kalafiora i cebuli, do mojej frittaty trafiły suszone pomidory, oliwki w obu kolorach, a całość usmażyłam na oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami, żeby dodać całości jeszcze więcej aromatu i smaku.
Frittata
Składniki na 2-3 porcje:
- 4 jajka
- pół ugotowanego kalafiora
- 1/4 obsmażonej cebuli
- dwie łyżki posiekanych suszonych pomidorów - około 6-8 sztuk
- po dwie łyżki posiekanych czarnych i zielonych oliwek
- dwie łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach
- sól do smaku
Smażymy przez około 15 minut, aż wierzch się zetnie.
Ja swoją porcję zjadłam z ogórkami małosolnymi, pomidorem malinowym i odrobiną ketchupu - naprawdę więcej nie było mi do szczęścia potrzebne. Oczywiście ketchup nie jest obowiązkowy - chciałam dodać trochę koloru mojemu daniu. Mam nadzieję, że to nie jest dla nikogo profanacja - jak tak, to przepraszam. ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)