Pizza mojego Taty
Składniki:
- 600ml mąki (tak, tak - mój Tata odmierza w mililitrach :))
- 25g drożdży (świeżych)
- 175ml lekko ciepłej wody
- łyżka oliwy
- łyżeczka soli
- koncentrat pomidorowy, odrobina oliwy, woda, cukier, sól, bazylia oregano - na sos
- ulubione dodatki
Do miksera wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy.
Następnie dodajemy wodę i oliwę i mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
Rozdzielamy naszą kulę na dwie części i rozwałkowujemy na blaszkach. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy podane składniki w takich proporcjach żeby wyszedł nam gładki i smaczny sos - nie za gęsty ani nie za wodnisty. Ostrożnie z wodą i oliwą!
Wyrośnięte placki smarujemy sosem, wykładamy dodatki i dodatkowo po wierzchu posypujemy oregano.
Pieczemy około 15 - 20 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego!
Oliwek nie lubię ale reszta jak najbardziej smaczna :)
OdpowiedzUsuńna szczęście oliwki są opcjonalne :) ja się nimi zajadam!
UsuńWygląda pysznie, chociaż oliwek nie lubię :)
OdpowiedzUsuńjak wiele osób ;> ale dobrze, więcej oliwek dla mnie! :)
Usuńuwielbiam domową pizzę <3
OdpowiedzUsuńja też, bo jest nieporównywalna w smaku z tymi z sieciówek lub (o zgrozo) mrożonych :)
UsuńUwielbiam domową pizzę. <3
OdpowiedzUsuńwszystko co domowe jest lepsze :)
Usuńuwielbiam domową pizzę, chociaż ja wolę na cienkim cieście. Za to oliwki są obowiązkowe ;)
OdpowiedzUsuńtak naprawdę ta jest na cienkim tylko brzegi tak wyrosły :)
UsuńPozdrawiam :)