Moja wersja buraczków nie jest trudna do wykonania, a jest naprawdę przepyszna. Oczywiście znajdą się osoby, które buraków nie cierpią w każdej postaci, nie rozumiem ich, ale co poradzę, każdy ma prawo do swojego gustu.
Jeśli jednak nie jesteście wrogami buraków, albo nie jedliście ich na ciepło to spróbujcie! Może nawet ich przeciwnicy się nawrócą gdy spróbują tej wersji ;) Liczę na to!
Przy obieraniu i tarciu buraczków polecam mieć rękawiczki - naprawdę polecam.
Buraczki
Składniki:
- kilogram buraków
- cytryna
- łyżka mąki
- dwie łyżki masła
- sól i cukier
Gdy są miękkie i lekko przestygną obieramy je i trzemy na niedużych oczkach.
W garnku (najlepiej takim z nieprzywierającym dnem) rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aż uzyskamy piękną, złotą zasmażkę. Dodajemy buraczki i podgrzewamy.
Następnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Podajemy gorące do czegoś pysznego ;)
Smacznego!
Mniam, uwielbiam buraczki. :)
OdpowiedzUsuń