Na szczęście danie wyszło przepyszne mimo potencjalnych różnic pomiędzy moją wersją a oryginałem :)
Kilka uwag - kapustę kupcie w dobrym sklepiku, a nie w supermarkecie - powinna być w kolorze niemalże białym, a nie żółta.
Nie oszczędzajcie na rybie - jeśli kupujecie mrożoną poproście tę nieco droższą, ale o mniejszej zawartości wody (ja tak zrobiłam, bo nie mam dostępu do świeżych dorszy...).
Zapiekanka rybna
Składniki:
- 3 spore filety z dorsza
- pół kilo kapusty kiszonej
- ok. pół kilograma ziemniaków
- pół cebuli
- oliwa
- sól, pieprz, koperek, kminek, ziele angielskie
- mąka
- ząbek czosnku
- śmietana lub mleko
- łyżka masła
Następnie puree - ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę, lub dokładnie tłuczemy. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez małą praskę ząbkiem czosnku. Dodajemy łyżkę masła i mleko lub śmietanę, aby uzyskać kremową konsystencję.
Rybę doprawiamy solą i kroimy na mniejsze fragmenty. Na talerzyk wysypujemy trochę mąki i dodajemy do niej pieprz i koperek, ewentualnie inne ulubione przyprawy. W przyprawionej mące obtaczamy naszą rybę.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy oliwą.
Wykładamy na spód kapustę, na to rybę, a na wierzch puree ziemniaczane.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż puree zacznie się złocić.
Smacznego!
Uwielbiam puree i dobrą rybkę, pyszności. :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńnie smażymy ryby w panierce tylko robimy marynatę do ryb. czosnek przeciskamy przez praskę + kminek + skórka starta z cytryny + oliwa z oliwek do takiej marynaty wkładamy kawałki dorsza i odstawiamy na min.1/2 godz po tym czasie podsmażamy rybę -tak było u Okrasy .
OdpowiedzUsuńMoże i tak, ja zrobiłam po swojemu :)
Usuń