poniedziałek, 11 listopada 2013

Schab pieczony - dobrze natarty!

Podobno na Świętego Marcina powinno się zjeść gęsinę. Jednak nie każdy lubi i nie każdy ma dostęp do mięsa gęsi, więc z braku laku dobrym rozwiązaniem jest taki pyszne schabik :)
Schab pieczony uwielbiam odkąd pamiętam. A w połączeniu z tradycyjnymi dodatkami tworzy obiad idealny na leniwy, świąteczny weekend:)

Schab


Składniki:

  • Kawałek schabu - ok. 1 kg
  • świeża bazylia i rozmaryn
  • gorczyca
  • jagody jałowca (ok łyżki)
  • pieprz kolorowy ziarnisty (około łyżki)
  • ząbek czosnku
  • łyżka soli
  • słodka papryka (pół łyżeczki)
  • pieprz ziołowy (pół łyżeczki)
  • oliwa i ocet winny/balsamiczny
Czosnek, jałowiec, pieprz, gorczycę i bazylię ucieramy w moździerzu.
Następnie łączymy z solą i sypkimi przyprawami.
Dolewamy tyle oliwy aby stworzyć z przypraw pastę i dodajemy odrobinę octu.
Nacieramy schab naszą miksturą i wstawiamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc, lub nawet dłużej).
Pieczemy w ok 180-200 stopniach, przez ok 1,5 godziny.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. z czym podałaś mięso? wygląda mega mega apetycznie!:) A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z buraczkami na ciepło (na które podam przepis jutro), ogórkami kiszonymi i kluskami na parze :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)