Schab pieczony uwielbiam odkąd pamiętam. A w połączeniu z tradycyjnymi dodatkami tworzy obiad idealny na leniwy, świąteczny weekend:)
Schab
Składniki:
- Kawałek schabu - ok. 1 kg
- świeża bazylia i rozmaryn
- gorczyca
- jagody jałowca (ok łyżki)
- pieprz kolorowy ziarnisty (około łyżki)
- ząbek czosnku
- łyżka soli
- słodka papryka (pół łyżeczki)
- pieprz ziołowy (pół łyżeczki)
- oliwa i ocet winny/balsamiczny
Następnie łączymy z solą i sypkimi przyprawami.
Dolewamy tyle oliwy aby stworzyć z przypraw pastę i dodajemy odrobinę octu.
Nacieramy schab naszą miksturą i wstawiamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc, lub nawet dłużej).
Pieczemy w ok 180-200 stopniach, przez ok 1,5 godziny.
Smacznego!
z czym podałaś mięso? wygląda mega mega apetycznie!:) A.
OdpowiedzUsuńz buraczkami na ciepło (na które podam przepis jutro), ogórkami kiszonymi i kluskami na parze :)
Usuń