niedziela, 23 grudnia 2012

Ciasto orzechowo-czekoladowe. Ulubione!

Orzechowiec, jak nazywamy to ciasto u mnie w domu to nic innego jak spód z ciasta podobnego do kruchego i beza z dodatkiem orzechów i czekolady. Jest to jednak najbardziej pożądane ciasta w święta i bez niego ciężko mi sobie wyobrazić Boże Narodzenie.

Orzechowiec

 

Potrzebujemy: 

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 17 dag masła
  • 2 żółtka   

Na wierzch

  • 2/3 tabliczki czekolady mlecznej
  • 10 dag posiekanych orzechów - jakich się chce. U mnie pistacje. 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 białka

Z podanych produktów zaganiatamy ciasto - ucieramy masło z żółtkami i dodajemy suche składniki. Przekładamy do formy.

Z białek ubijamy pianę stopniowo dodając cukier. Dodajemy orzechy i posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto.
Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.


Niebo w gębie!  

2 komentarze:

  1. prosty, ale za to jaki pyszny i jak ładnie sięprezentuję ;) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki:) Najlepszy jest! Również życzę Wesołych Świat i mnóstwo nietuczących pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)