poniedziałek, 12 maja 2014

Domowa cytrynówka

Wiem, że alkohol to nie jest źródło zdrowia i wiecznej młodości. Jednakże, w jego przypadku, jest tak, jak z większością artykułów spożywczych - zawsze warto wybrać zdrowszą alternatywę.
Wszystko co jest home made, z gruntu jest moim zdaniem lepszym wyborem od kupnego zamiennika.
Nie wiem, co jest w kupnej cytrynówce, ale wiem, co jest w mojej - naturalne składniki!
Oczywiście nie namawiam nikogo do picia alkoholu, ale jeśli już, to polecam Wam domową wersję :)


Cytrynówka


Składniki:

  • 0,5 litra spirytusu
  • 4 duże cytryny (z niewoskowaną skórką)
  • szklanka cukru
  • 0,5 litra wody
Wodę mieszamy z cukrem i zagotowujemy.
Cytryny dokładnie myjemy - a najlepiej wyparzamy skórkę. Obieramy je jak najcieniej - tak, aby uzyskane ścinki były całe żółte - bez białego środka. Wyciskamy sok i razem ze skórkami dodajemy do wody z cukrem.
Gdy nasza mikstura będzie wystudzona, dodajemy spirytus i mieszamy. Przelewamy do słoika i odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.

Zdrówko!
 


2 komentarze:

  1. Ja moczę całe cytryny, wychodzi bardziej wytrawnie. Nie mogę patrzeć na zdjęcia, bo zaczynam się ślinić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, polej kielicha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)