Dzisiaj przedstawiam przepis na wersję z ciecierzycy, z dodatkiem curry. Pasztet jest lekko słodki dzięki dodaniu marchewki, a jednocześnie wyrazisty w smaku dzięki dodaniu curry i bułgarskiej przyprawy - czerwonej czubrycy.
Robi się go łatwo, ale potrzeba trochę czasu, ponieważ sporo czasu zajmuje namaczanie i gotowanie ciecierzycy. Potem jest już z górki - szybko blendujemy masę i wstawiamy do pieca.
Na pewno robi się go szybciej niż mięsny, bo odpada długi proces dwukrotnego przepuszczania mięsa przez maszynkę. Jest też zdecydowanie mniej kosztowny, bo opakowanie ciecierzycy to kwestia kilku złotych, a kupienie różnych rodzajów mięsa (nawet jak kupimy po kawałeczku) to dużo większa inwestycja.
To dobry pomysł na Wielkanoc, gdy szykujemy wiele dań, warto odjąć sobie trochę pracy i przygotować lekki, wege pasztet.
Pasztet z ciecierzycy
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- dwie małe marchewki
- cebula
- oliwa do smażenia
- jajko
- sól, pieprz, curry i czerwona czubryca do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
Gdy wszystko jest gotowe i przestudzone, łączymy składniki, doprawiamy do smaku i blendujemy. Dodajemy jajko, mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się z rumieni a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Smacznego!
piękny taki pomarańczowy! :)
OdpowiedzUsuńtaki pasztet to zdecydowanie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuń