poniedziałek, 18 marca 2013

Przywołujemy wiosnę zieloną zupą!

Tak wiem, spóźniłam się, bo wczoraj był dzień najlepszy na zielone przysmaki... Jednak mimo tego, nie zamierzam rezygnować z pokazania Wam tej zupy i podania Wam przepisu, zwłaszcza, że szczerze przyznam, że nigdy nie jadłam lepszej zupy krem, nie tylko z brokuła, ale w ogóle.
Jeśli mamy już gotowy wywar z warzyw to zrobienie jej zajmie nam nie więcej niż 30 minut, dlatego naprawdę warto jej spróbować :)


Krem brokułowy

Potrzebujemy:

  • ok 1kg brokuła
  • 2 małych porów
  • wywaru z warzyw (lub 2 marchewek, pietruszki, pora i selera :))
  • 3 ząbków czosnku 
  • łyżki masła
  • łyżeczki suszonego estragonu
  • śmietany do zup (opcjonalnie)
  • soli
  • pieprzu
  • parmezanu (opcjonalnie)
Pora kroimy i obsmażamy na maśle, dodajemy posiekany czosnek. Dorzucamy brokuła podzielonego na różyczki i zalewamy całość wywarem. Doprawiamy solą i estragonem, gotujemy ok 15 minut, aż brokuł zmięknie.
Następnie całość miksujemy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Dodajemy śmietany do smaku (lub nie dodajemy).

Przed podaniem posypujemy nałożone do miski porcje parmezanem (opcjonalnie)  i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub czym dusza zapragnie.



Przepis dodaję do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)