poniedziałek, 21 października 2013

Bezwysiłkowa, soczysta pierś z kurczaka

Nie zawsze mamy czas na stanie przy garach. Nawet jeśli już go znajdziemy, to nie zawsze mamy na to ochotę, prawda? To danie powstało właśnie na takie dni, kiedy padnięci wracamy do domu i chcemy zjeść jakiś obiad, ale nie męczyć się za bardzo podczas jego przygotowywania.
Autorką przepisu jest moja Mama, która po ciężkim dniu miała siłę jedynie obrać ziemniaki i na szybko udusić pierś kurczaka. Efekt przerósł nasze oczekiwania, więc wczoraj powtórzyłyśmy ową potrawę i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :)

Pierś kurczaka wg przepisu mojej Mamy


Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • sól, pieprz, ulubione zioła (ja dałam oregano, tymianek i lubczyk)
  • oliwa
  • odrobina wody
Pierś płuczemy, osuszamy i przyprawiamy z obu stron. Rozgrzewamy oliwę w garnku i obsmażamy dokładnie mięso z obu stron. Następnie na dno wlewamy trochę wody i zmniejszamy gaz. Dusimy przez 20-30 minut.

Ja moje mięso zjadłam z brokułami po diabelsku (klik!)
Smacznego!



3 komentarze:

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)