sobota, 21 czerwca 2014

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem tzaziki

Pogoda nie zachęca do przesiadywania na świeżym powietrzu, ale przecież sezon grillowy już się rozpoczął i jeszcze potrwa. Dlatego trzeba zbierać pomysły i gdy w końcu aura dopisze nie będzie kłopotów z grillowym menu ;)
Ja postanowiłam zrobić szaszłyki z kurczaka, ponieważ są efektowniejsze niż standardowa pierś z grilla. Ponadto patyczki są świetne, jeśli chcemy przekręcić nasze mięso.

Szaszłyki z kurczaka


Składniki:

  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • oliwa
  • papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek, cukier, pieprz
Pierś kroimy w długie paski.
Do oliwy wsypujemy około po pół łyżeczki każdej z przypraw i wciskamy ząbek czosnku.
Nacieramy mięso marynatą i nabijamy na patyczki do szaszłyków ("zygzakiem").
Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu przez około 8 minut z każdej strony.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem...

Tzaziki

  • kubeczek jogurtu naturalnego/greckiego
  • ogórek (długi)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy nadmiar soku.
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę, lub starty na najmniejszych oczkach, ząbek czosnku, odciśniętego ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)