poniedziałek, 23 czerwca 2014

Orkiszowo-jaglane babeczki z borówkami

Lato to, jak wiadomo, najlepszy moment na przygotowywanie dań z owocami. Letnie desery, soki, galaretki, no i oczywiście ciasta.
Po truskawkach naszła mnie ochota na fioletowe owoce dowolnego rodzaju. Początkowo miałam upiec babeczki z jagodami, ale jeszcze nie dostałam ich w cenie, która by nie powalała na łopatki.
Zdecydowałam się więc, na zakup borówek amerykańskich, zwłaszcza, że mogłam kupić ich małą porcję, a na tym mi przeważnie zależy - wolę kupić mało, a nie całą siatę i połowę wyrzucić.
Do moich babeczek dodałam też batonik "Pierrot", ale w zasadzie nie jest on potrzebny. Borówki same się bronią :)

Babeczki z borówką amerykańską


Składniki:

  • 150g mąki orkiszowej białej
  • 150g mąki jaglanej (oczywiście możecie dać 300g zwykłej mąki pszennej zamiast mieszania dwóch rodzajów "nietypowych" mąk)
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g borówek (+ kilka do przybrania) 
  • batonik Pierrot (opcja)
  • woda i cukier puder na lukier
     
    W jednej misce łączymy składniki suche (mąki, cukier, proszek do pieczenia) a w drugiej mokre (jajka, olej, maślankę, borówki i ewentualnie batonik pokrojony w kostkę). Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy.
    Przekładamy do papilotek i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia).
    Z wody i cukru pudru robimy gęsty lukier. Ozdabiamy nim wierzch ostudzonych babeczek i na każdej układamy po borówce.
    Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Jaglano-orkiszowe? Bardzo ciekawy przepis! :)
    Będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Będzie mi miło ;)

      Usuń
  2. świetnie wyglądają:) chętnie bym zjadła takie, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można użyć samej orkiszowej? I wymieszać zwykłą z pełnoziarnistą?
    Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, będą nawet bardziej lekkie i puszyste jeśli wywalisz mąkę jaglaną na rzecz pszennej/orkiszowej. Ja po prostu lubię eksperymentować z mąkami - miałam jaglaną, więc jej użyłam :)

      Usuń
    2. Super :)
      Ja się za bardzo nie zna, bo do tej pory używałam pszenną i żytnią, trochę ziemniaczanej i kukurydzianej... A teraz mam piec bezglutenowo i bezlaktozowo, więc się muszę dokształcić w tej materii :)
      Dzięki za odpowiedź, wypróbuję jeszcze w tym tygodniu :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)