czwartek, 20 lutego 2014

Ziołowy smalec

Dziś bez większej filozofii i kombinowania. Prosty smalec wzbogacony od zioła.
U mnie jest ich tak dużo, że cały smalczyk jest zielony, ale oczywiście każdy powinien dodać ich według gustu.
Dla tych bardziej tradycyjnych podniebień najodpowiedniejszy będzie smalec z samym majerankiem.
Dla odważnych nada się taki, w którym pojawi się więcej gatunków ziół.
Generalnie dobry smalec nie jest zły, zwłaszcza z kiszonym ogórkiem i smacznym pieczywem!

Ziołowy smalczyk


Składniki:


  • słonina
  • majeranek
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Słoninę kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy aż się stopi i zostaną rumiane skwarki. Dodajemy zioła, sól i pieprz.
Przelewamy do słoika lub specjalnej kamionki na smalec. Czekamy aż wystygnie i zastygnie.
Przechowujemy w lodówce.



1 komentarz:

  1. O mniam - uwielbiam kawałek świeżego chleba z dobrym smalcem i kiszonym ogórasem! <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)