Orkiszotto to nazwa trochę na wyrost, bo nie robi się go na dokładny wzór risotta, ale można dostrzec inspirację tym włoskim daniem. Różnica podstawowa jest taka, że risotto jest przeważnie traktowane jako "zupa", lub ewentualnie jako dodatek do dania głównego. Moje orkiszotto, jest daniem obiadowym - jednogarnkowym i naprawdę można się nim najeść do syta.
Użyłam kaszy orkiszowej, bo mama ją kupiła na próbę. Okazała się smaczna, delikatna i świetnie się wkomponowała w to danie :)
Orkiszotto
Składniki: (na 4 porcje)
- szklanka kaszy orkiszowej
- 0,5 litra bulionu (lub osolonego wrzątku)
- mięso - smażone, pieczone lub gotowane ( u mnie trochę smażonego kurczaka i smażonego schabu)
- mała puszka kukurydzy
- kilka grzybów (mrożonych maślaków na przykład)
- podgotowany brokuł
- dwie marchewki pokrojone w cienkie plasterki
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Dorzucamy pokrojone mięso, odsączoną kukurydzę, marchewkę i brokuł podzielony na różyczki.
Mieszamy całość i podgrzewamy, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Wyślij mi porcję, wygląda super! :D
OdpowiedzUsuń