wtorek, 13 maja 2014

Babeczki jajeczne ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni, więc w końcu je upolowałam i wykorzystałam. Nie wymagają dużo pracy, wysiłku ani czasu, więc są dobrym pomysłem na lunch, lub śniadanie, gdy mamy więcej czasu rano.
Przepis na te cudeńka pochodzi z majowego Shape'a, ale obcięłam połowę składników, bo nie potrzebowałam 12 babeczek - nie chciałam przedawkować jajek ;)
Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są niczego sobie, więc można je śmiało wziąć jako przekąskę "na wynos".

Babeczki szparagowe


Składniki:

  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki tartego sera
  • łyżeczka świeżych siekanych ziół (np. tymianku)
  • mała cebula
  • około 6 zielonych szparagów (po obróbce ma być szklanka)
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia
Piec nagrzewamy do 190 stopni.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Szparagom odłamujemy stwardniałe końce. Kroimy szparagi na kawałki - mniej więcej wielkości ich "główek" i dorzucamy do cebuli.
Smażymy przez jakieś 5 minut, aż nabiorą intensywnie zielonego koloru.
W misce łączymy jajka, mleko, ser i przestudzone kawałki szparagów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do sześciu papilotek silikonowych/formy do muffinek.
Pieczemy około20 minut, do zrumienienia.

Smacznego!



Szparagi Piknik majowy

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)