Pomyślałam, że przerobię resztki na kotlety i tak właśnie zrobiłam.
Kotlety okazały się naprawdę smaczne, lekko słodkie i delikatne. Szybkie i tanie - tak, jak najbardziej lubię w zalatane dni!
Uwaga: warzywa i mięso wyjmujemy z wywaru, przed dodaniem czegokolwiek co mogłoby wpłynąć na ich smak - na przykład koncentrat pomidorowy.
Kotlety resztkowe
Składniki:
- 3 gotowane udka z kurczaka
- 3 gotowane marchewki
- 2 małe ugotowane pietruszki
- kawałek gotowanego selera
- otręby żytnie (do zagęszczenia masy)
- jajko
- sól, pieprz
Formujemy małe kotleciki i smażymy na rumiany kolor, albo (ja tak zrobiłam) pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Zamiast tradycyjnej potrawki, pyszne kotleciki. Smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis dla mnie- ja również zawsze wyrzucam mięso, chociaż ostatnio nauczyłam się gotować rosół bez mięsnej wkładki i bez kostek rosołowych. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż mi się zdarza bez mięsa, ale czasem mam ochotę na taką "konkretną" zupę na mięsie :)
Usuń