wtorek, 13 listopada 2012

Czerwona kapusta z jabłkami

Pozostaję nadal w temacie dodatków do obiadu, a nie jakichś wyszukanych dań obiadowych jako takich.
Najpierw jednak trochę osobistych wynurzeń... Zauważyłam, że mam poważny problem z robieniem notatek na blogu, ponieważ nad każdym zdaniem (ba! słowem) zastanawiam się masę czasu... Postanowiłam jednak trochę się wyluzować. Jeżeli komuś nie będzie się podobało to co piszę na tematy okołojedzeniowe to zawsze może od razu przeskoczyć do przepisu. W końcu to nie jest książka kucharska, tylko blog i mogę pisać o tym na co mam ochotę, prawda?
No to tyle tytułem wstępu, a teraz czas na czerwoną kapustę :)

Czerwona kapusta z jabłkami

 

Przepis wzięłam z małej książeczki Poradnika Domowego - Kuchnia Śląska (oczywiście został zmodyfikowany :) - między innymi użyłam mniejszej ilości każdego składnika - połowę)

Potrzebujemy:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • dwóch jabłek (kwaśnych)
  • ćwierć szklanki czerwonego wina
  • łyżki masła
  • cytryny
  • soli, pieprzu i cukru
 Kapustę szatkujemy, jabłka ścieramy na tarce, wkładamy je razem do rondla. Dodajemy masło, sok z cytryny, wino. Solimy i dusimy do miękkości. Gdy jest miękka próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.



W przepisie proponowali jeszcze dodanie rodzynek i mąki, z których jednak zrezygnowałam, bo rodzynek nie lubię, a mąka nie wydawała mi się konieczna

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kapustę czerwoną do pieczonych mięs jest rewelacyjna,koniecznie wypróbuję ten przepis,obecnie kupuję tylko w Lidlu w słoiku bo też jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam ten przepis, bo ja nie będąc fanką czerwonej kapusty jestem tą konkretną zachwycona :)

      Usuń
  2. Mmm, uwielbiam taką kapustę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)