sobota, 24 listopada 2012

Schabowe w sosie z boczniaków

Dzisiaj zakupiłam nową książkę kulinarną pt. "Jak nie marnować jedzenia" i od razu postanowiłam wypróbować jeden z przepisów z działu "gdy zostanie mięso".
Myślę, że ta książka to całkiem dobra pozycja w biblioteczce kucharza, ponieważ często brakuje pomysłu na to jak wykorzystać resztki z obiadu. W moim daniu nie użyłam niestety odpadków, ale czemu nie wykorzystać tego przepisu mimo wszystko?
Kończąc ten przydługi wstęp zachęcam do wypróbowania tej propozycji, ponieważ jest to potrawa szybka w wykonaniu i smaczna :)

Schabowe w sosie z boczniaków

 

Potrzebujemy:

  • czterech kotletów schabowych
  • 250 gram boczniaków
  • 150 ml śmietany
  • cebuli
  • soli
  • pieprzu
  • oregano
  • sera żółtego do posypania przed zapieczeniem
Cebulę drobno kroimy i obsmażamy na oleju. Boczniaki myjemy i kroimy na paski, dorzucamy do cebuli.
Gdy woda, która (niestety) wytrąciła się z boczniaków wyparuje (a przynajmniej jej większość) dodajemy śmietany i doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Schabowe układamy na dnie naczynia żaroodpornego, przykrywamy sosem, posypujemy serem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut.


        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)