poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Klasyka - klopsiki w sosie koperkowym

Jakiś czas temu w poście o Marchewce (klik!) wspominałam, że po stołowaniu się w knajpkach najlepszym co mogę sobie podarować jest solidna porcja Comfort Food.

Klopsy w sosie koperkowym zdecydowanie odpowiadają mojej definicji tego określenia, ponieważ kojarzą mi się z domową kuchnią jak mało co.

Sos z dodatkiem śmietany, zagęszczany mąką to mój grzeszek, ale za to rekompensuje go fakt, że klopsy nie są obsmażane. Zyskały na tym, oprócz lekkości, delikatniejszą konsystencję i smak. Pycha!

Klopsiki w sosie koperkowym


Składniki:


  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 
  • kawałek namoczonej bułki
  • sól, pieprz, pęczek koperku, pieprz ziołowy
  • małe opakowanie śmietanki
  • trochę mąki
Mięso łączymy z bułką, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dokładnie mieszamy.
W dużym garnku gotujemy wodę. Z mięsa formujemy klopsiki i wrzucamy je do wrzątku. Gdy lekko się zetną dodajemy drobno posiekany koperek i trochę soli. Gotujemy ok. pół godziny, po czy dodajemy śmietankę. Próbujemy i doprawiamy do smaku. W małej szklance hartujemy łyżkę mąki z chlustem naszego sosu. Dodajmy tę miksturę do sosu i sprawdzamy czy odpowiada nam jego gęstość. Jeśli nie rozrabiamy kolejną porcję mąki z sosem i powtarzamy te czynności, aż sos będzie nam odpowiadał.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)