Klopsy w sosie koperkowym zdecydowanie odpowiadają mojej definicji tego określenia, ponieważ kojarzą mi się z domową kuchnią jak mało co.
Sos z dodatkiem śmietany, zagęszczany mąką to mój grzeszek, ale za to rekompensuje go fakt, że klopsy nie są obsmażane. Zyskały na tym, oprócz lekkości, delikatniejszą konsystencję i smak. Pycha!
Klopsiki w sosie koperkowym
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- kawałek namoczonej bułki
- sól, pieprz, pęczek koperku, pieprz ziołowy
- małe opakowanie śmietanki
- trochę mąki
W dużym garnku gotujemy wodę. Z mięsa formujemy klopsiki i wrzucamy je do wrzątku. Gdy lekko się zetną dodajemy drobno posiekany koperek i trochę soli. Gotujemy ok. pół godziny, po czy dodajemy śmietankę. Próbujemy i doprawiamy do smaku. W małej szklance hartujemy łyżkę mąki z chlustem naszego sosu. Dodajmy tę miksturę do sosu i sprawdzamy czy odpowiada nam jego gęstość. Jeśli nie rozrabiamy kolejną porcję mąki z sosem i powtarzamy te czynności, aż sos będzie nam odpowiadał.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)