niedziela, 29 czerwca 2014

Bułki orkiszowe na dwa sposoby

W zasadzie ciasto jest to samo, ale rozdzieliłam je, aby mieć bułki wytrawne i takie, które będą komponowały się również z dżemem (ostatnio mam na niego wieczną ochotę).
Są białe, puszyste i smaczne. Takie jak zwykłe pszenne, a mogę je zajadać bez obaw - żyć nie umierać!
Wszystko dzięki temu, że u mnie w okolicy otworzył się nowy sklep. Sklep z moich marzeń!
Można w nim kupić każdy rodzaj mąki o jakim się zamarzy, wszelkie orzechy (nawet surowe pistacje), świeże owoce i warzywa, oraz duuużo więcej. Dodatkowo ceny nie są jak z kosmosu, więc zakupy tam nie nadszarpną za bardzo mojego budżetu. Fajnie, że powstają takie miejsca, w których można kupić coś innego niż w przeciętnym "spożywczaku" :)

Bułki orkiszowe


Składniki (na 6 sztuk):

  • około 3 szklanki mąki orkiszowej (białej)
  • 25g drożdży świeżych
  • szklanka wody (ciepłej)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka cukru
  • łyżka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
  • łyżka posiekanych czarnych oliwek
Z drożdży, wody, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do spienienia.
Następnie dodajemy olej, sól i stopniowo dosypujemy mąki. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części i do jednej z nich dodajemy suszone pomidory i oliwki. Zagniatamy, aby się z nim połączyły.
Obie kule odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę.

Następnie dzielimy obie porcje na trzy części i z każdej formujemy bułkę. 
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do ponownego wyrastania na godzinę.

Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, aż się zrumienią i po uderzeniu w spód będą wydawały głuchy odgłos.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. świetny pomysł, wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne bułeczki, ach jak smuża pachnieć
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)