Przepis na nie znalazłam w magazynie "Moje Gotowanie" i od razu mnie zachęcił, bo na zdjęciu jest strasznie apetyczne. Żółciutkie ziemniaki w sosie, zielone kuleczki groszku... Mmm...
Niestety, mimo licznych prób, nie udało mi się zdobyć nigdzie świeżego zielonego groszku, a w upał mrożony by się nie zachował podczas drogi ze sklepu do domu, więc musiałam zadowolić się puszkowanym.
Jeśli jednak macie dostęp do świeżego groszku, to koniecznie go użyjcie :)]
Curry ziemniaczane
Składniki:
- 800g ziemniaków
- 500ml jogurtu naturalnego
- łyżka pasty curry zielonej
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka suszonego imbiru
- mała puszka groszku
- papryczka chilli
- 2 cebule
- szklanka bulionu roślinnego
- sól
- oliwa do smażenia
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki/ósemki, lub w dużą kostkę. Dorzucamy do garnka i smażymy przez chwilę z mieszanką przypraw. Wlewamy jogurt i bulion, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy i gotujemy 45 minut bez przykrycia, aż ziemniaki zmiękną a sos się zredukuje.
Na końcu dodajemy groszek, gotujemy jeszcze chwilę, aż będzie podgrzany. Doprawiamy solą do smaku.
Podajemy gorące.
Smacznego!
na taki przepis warto było czekać! wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń