Pozostałe po śniadaniu naleśniki tez oczywiście trzeba zjeść, więc postanowiłam przygotować prosty farsz ze składników, które akurat miałam w domu i oto efekt:
Naleśniki obiadowe
Składniki:
Na naleśniki (mi wyszło 8, ale na obiad były 4 - po 2 na osobę):
- 2 jajka - lub jedno wieeelkie (wiejskie L)
- 12 łyżek mąki (6 orkiszowej białej i 6 orkiszowej razowej)
- 2 łyżki oliwy
- około szklanki mleka
- szczypta soli
Na farsz:
- pojedyncza pierś kurczaka, usmażona, przyprawiona jak lubimy
- mieszanka warzyw (ja miałam mrożonkę: groszek, marchewka, fasolka szparagowa, brukselki, por)
- odrobina sera żółtego
Wykładamy trochę farszu na każdy naleśnik i posypujemy farsz serem żółtym. Składamy naleśniki na pół i obsmażamy na suchej patelni pod przykryciem, do podgrzania i rozpuszczenia sera (około 5 minut).
Podajemy z sałatką i ewentualnie ketchupem.
Smacznego!
Ale mi się marzy takie śniadanko. :) Sama jak smażę naleśniki to od razu z litra mleka, by mieć potem na zapas. :D
OdpowiedzUsuńu mnie zawsze zostawało i się marnowały, dlatego usmażyłam ich tym razem mało - za mało jak się okazuje... Ale niebawem powtórka!
Usuń