środa, 12 czerwca 2013

Klasyczna botwinka

Ledwo żyję, więc dziś nie napiszę Wam nic więcej prócz przepisu...

Botwinka






Potrzebujemy:
  • włoszczyzny
  • botwinki 
  • koncentratu barszczu (chyba, że mamy duże buraki - ja miałam maleńkie)
  • soli, pieprzu, śmietany lub jogurtu do zabielenia
Z włoszczyzny gotujemy wywar. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy dokładnie umytą, pociętą drobno botwinę i gotujemy ok 15 minut aż zmięknie. Doprawiamy całość koncentratem i przyprawami do smaku.
Podajemy zabieloną śmietaną, lub jak ja jogurtem, posypałam też natką pietruszki, bo moja młoda włoszczyzna miała piękną zieleninę :)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)