W zasadzie i tak nie jest jakiś mocno niezdrowy, ale nie spełnia wymogów mojej diety, stąd te moje wyjaśnienia.
Poza tym zaliczenia, kolokwia i egzaminy zdominowały moje życie, więc jeśli będę tu rzadziej to wiecie czemu...
Udka kurczaka duszone w winie
Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki "Z kuchennej półeczki - Kuchnia Włoska"Potrzebujemy:
- 4 udek kurczaka
- 2 ząbków czosnku
- 200ml czerwonego wina
- 3 łyżek octu winnego i 3 balsamicznego
- oleju i masła do smażenia
- soli, pieprzu i tymianku
Następnie na rozgrzanym maśle z oliwą, obsmażamy odcedzone udka na złoty kolor.
Następnie zalewamy marynatą i dusimy do miękkości - ok 20 minut.
Podajemy na przykład z Włoską sałatką ziemniaczaną i ulubioną surówką/sałatką.
Jakie chrupiące a jednocześnie delikatne :) Uwielbiam i ten smaczek po wyparowanym piwie.
OdpowiedzUsuń*winie :) Ale po mięso + piwo, oczywiście też super :)
Usuń