poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Nóżki miodowo - tajskie z pieczoną cukinią

Halo halo! Witam po długiej przerwie spowodowanej oddawaniem się przeze mnie wypoczynkowi nad polskim morzem.

Kolejny raz znajduję zastosowanie dla maksymy, że wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej, ponieważ wolę moje własne łóżko od "pachnącego" stęchlizną, zarwanego w połowie łóżka, w którym przyszło mi przespać ostatnie 7 nocy...

Kolejna rzecz: wolę mój aparat "domowy" od tego, który zabrałam ze sobą, bo byłoby mi go mniej szkoda gdyby się zapiaszczył. Nie zapiaszczył się, ponieważ był od początku zepsuty i spędził cały wyjazd w walizce... Dlatego już ostrzegam przed jakością zdjęć, które pojawią się w poście o wakacjach - za ich jakość można podziękować mojej Xperii...

Ale na razie nie ma co płakać, bo dziś są całkiem udane kurze nóżki, więc skupmy się na nich:

Nóżki miodowo - tajskie i pieczona cukinia


Potrzebujemy:

  • 6 nóżek kurczaka
  • dwóch łyżek miodu
  • dużej łyżki zielonej pasty curry
  • łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • soli
  • oliwy
  • cukinii
  • ulubionych ziół
Nóżki płuczemy, układamy w żaroodpornym naczyniu. Przygotowujemy marynatę: oliwę łączymy z miodem, curry, papryką i solą. Zalewamy nóżki i odstawiamy (jak zawsze w przypadku marynaty - im dłużej tym lepiej).
Cukinię kroimy w ćwierćplasterki (jest coś takiego? jeśli nie to mam nadzieję łatwo domyślić się o co mi chodzi). Blachę wykładamy papierem do pieczenia lekko natłuszczonym. Wykładamy cukinię, którą również delikatnie smarujemy oliwą i oprószamy ulubionymi ziołami i odrobiną soli.

Kurczaka pieczemy 40 minut, a cukinię 30 w 200 stopniach.



Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Pyszne te nóżki, uwielbiam mięso z miodem i kuchnię orientalną ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)