Tym razem postanowiłam ją zrobić ze względu na nadmiar pieczonego indyka, ale mimo, że powstała jako danie "resztkowe" nie umniejsza to jej walorów smakowych. :)
Paella
Składniki:
- szklanka ryżu
- ok 200g pieczonego indyka
- kilka różyczek ugotowanego brokuła
- pół puszki kukurydzy
- garść posiekanych oliwek
- spora garść mrożonych maślaków, lub innych leśnych grzybów
- kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
- 2 litry bulionu warzywnego
- oliwa (ja miałam z papryczką, aby nadać nieco ostrości potrawie)
Gdy ryż jest jeszcze twardy dodajemy maślaki, żeby się rozmroziły i oddały smak ryżowi.
Gdy ryż jest już praktycznie gotowy dodajemy pokrojonego indyka, oliwki, brokuła, kukurydzę i szafran.
Trzymamy całość na patelni tak długo, aż składniki staną się gorące a ryż zupełnie zmięknie (lub będzie al dente, co kto woli smakowo).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)