poniedziałek, 29 lipca 2013

Kisiel z czerwonej porzeczki

To jedna z tych rzeczy, które mnie osobiście nie zachwycają ze względu na konsystencję. Jednak smak jest naprawdę super, więc sądzę, że wszystkim normalnym ludziom raczej będzie smakowało :)
Ten kisiel jest oprócz tego, że smaczny, to naprawdę zdrowy, ponieważ owoce nie są poddawane obróbce cieplnej, dzięki czemu zachowują wszystko co w nich najlepsze :)

Kisiel porzeczkowy


Składniki:

  • czerwona porzeczka (ja miałam standardowe pudełko)
  • woda
  • mąka ziemniaczana/skrobia ziemniaczana
  • cukier/miód do smaku
Porzeczkę miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Na szklankę uzyskanego soku/przecieru zagotowujemy szklankę wody. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną (1 łyżka na 1 szklankę płynu, więc jeśli mamy szklankę porzeczek i szklankę wody to 2 łyżki mąki), zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Gdy mąka się dobrze rozprowadzi w wodzie dodajemy do tejże mikstury nasz sok porzeczkowy i dokładnie mieszamy. Dosładzamy do smaku, mieszamy i zajadamy!

Smacznego!


Na zdjęciu załapał się też  dwukolorowy sernik (klik!)  :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)