piątek, 12 lipca 2013

Babeczki z jagodami i białą czekoladą

Lubię babeczki z jagodami, ale sama piekłam je po raz pierwszy. Teraz żałuję, że straciłam tyle czasu, bo są naprawdę smaczne. :)
Upiekłam je z okazji urodzin Narzeczonego. Potrzebowałam prostego i szybkiego pomysłu na jakieś ciasto/ciastka ponieważ chciałam zrobić mu niespodziankę, więc nie mogłam spędzić połowy dnia w kuchni, ponieważ niespodzianka miała być gotowa zanim wróci o 15 z pracy.
Właśnie dlatego postawiłam na proste babeczki, ponieważ mieszanie składników zajmuje 5 minut, pieczenie 25, a dekorowanie znowu 5 :)

Babeczki jagodowo - czekoladowe


Składniki:

  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • 250g maślanki
  • 75ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 150g jagód
  • 50g białej czekolady + 50g na polewę
  • odrobina mleka
Łączymy osobno mokre składniki i suche składniki. Następnie mieszamy mokre i suche razem, dodajemy jagody i posiekaną czekoladę. Przekładamy do formy lub papilotek. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka, tak aby nadal była gęsta. Polewamy nią ostudzone babeczki, dekorujemy jagodami lub posypką.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. uwielbiam połączenie jagód z białą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no no :)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)