sobota, 8 czerwca 2013

Duszone udka w winie

Nadal jestem na diecie Płaskiego Brzucha, ale nie miałam warunków, aby zrobić dobre zdjęcia i dlatego postanowiłam wrzucić zaległy wpis o kurczaku.
W zasadzie i tak nie jest jakiś mocno niezdrowy, ale nie spełnia wymogów mojej diety, stąd te moje wyjaśnienia.
Poza tym zaliczenia, kolokwia i egzaminy zdominowały moje życie, więc jeśli będę tu rzadziej to wiecie czemu...

Udka kurczaka duszone w winie

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki "Z kuchennej półeczki - Kuchnia Włoska"
 

Potrzebujemy:

  • 4 udek kurczaka
  • 2 ząbków czosnku
  • 200ml czerwonego wina
  • 3 łyżek octu winnego i 3 balsamicznego
  • oleju i masła do smażenia
  • soli, pieprzu i tymianku
Skórę na udkach nacinamy, nacieramy je czosnkiem i marynujemy w sosie z wina i obu octów, doprawione solą i pieprzem - im dłużej, tym lepiej.
Następnie na rozgrzanym maśle z oliwą, obsmażamy odcedzone udka na złoty kolor.
Następnie zalewamy marynatą i dusimy do miękkości - ok 20 minut.
Podajemy na przykład z  Włoską sałatką ziemniaczaną i ulubioną surówką/sałatką. 




2 komentarze:

  1. Jakie chrupiące a jednocześnie delikatne :) Uwielbiam i ten smaczek po wyparowanym piwie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. *winie :) Ale po mięso + piwo, oczywiście też super :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)