środa, 23 kwietnia 2014

Babeczki owsiane z płatkami jęczmiennymi

Ufff... Witajcie po Świętach! Jak się trzymacie? Ja mam jestem ledwo żywa i cieszę się, że kończą się świąteczne smakołyki, bo poważnie ucierpiała przez nie moja dieta... Teraz wracam do normy, ale przecież zdrowe nie znaczy nudne i niesmaczne, więc upiekłam sobie babeczki :) Wiem, że ciastka to nie jest coś czym powinnam się zajadać, ale pocieszam się, że moje to lepsza wersja tych słodkości. Oczywiście nie zawierają pszenicy, zawierają pełne błonnika płatki jęczmienne i nie sypnęłam do nich za dużo cukru.

Mój przepis to modyfikacja przepisu ze strony, na której są przepisy z wykorzystaniem produktów firmy Kupiec - Klik!

Babeczki z bakaliami


Składniki:

  • szklanka mąki owsianej
  • szklanka płatków jęczmiennych firmy Kupiec
  • 2 jajka - ja dałam jedno, bo miałam bardzo duże (wiejskie klasy L)
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki kefiru
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść bakalii (rodzynki, żurawina, papaja itp.)
 Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i kefir, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, płatki jęczmienne, proszek do pieczenia i bakalie. Mieszamy - do połączenia się składników, nie dłużej!
Przekładamy ciasto do papilotek silikonowych, lub do wgłębień formy na muffinki, mniej więcej do 2/3 wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Smacznego!



2 komentarze:

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)